Kyseessä ei ole oikeastaan tarkka resepti, vaan torilla kroatialaiselta ystävältä kuultu valmistusperiaate. Keiton tärkein raaka-aine on vahapapu, niitä ei voi jättää pois. Muut tärkeät aineet ovat sipuli, porkkana, tomaatti ja paprikajauhe. Loppu voi olla omaa sovellusta. Mukaan voi laittaa lihaa, muita papuja ja mausteita maun mukaan. Reseptin antajan mielestä lihaa ei tarvita, mutta perheen miespuoliset jäsenet kuulemma pitävät enemmän lihaversiosta.
Kuva: Tätä papukeittoa voisi kutsua myös muhennokseksi tai padaksi. Tämä on keiton viimeinen annos ja kuten näkyy, keiton liemi häviää kattilasta ensimmäisenä, niin maukasta se on. Tai sitten laitoin vettä keittoon vain liian vähän. Edessä raakoja vahapapuja nähtäväksi niille, jotka eivät kyseisestä vihanneksesta ole kuulleet. Kuvan versiossa on mukana kanaa, reseptistä se puuttuu.
Tarhurin tuhti keitto vaha- ja härkäpavuista
(reseptissä annetut määrät ovat viitteellisiä)400 g vahapapuja
100 g tuoreita riivittyjä härkäpapuja (tuleentuneen puoleisia)
2 pientä sipulia
2 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
1 chilipaprika
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
1 tölkki tomaattimurskaa
(savustettua) paprikajauhetta
sellerisuolaa
kuivattua herkkutattia jauheena
suolaa
öljyä paistamiseen
vettä
Perkaa vahapavuista kannat pois ja pätki pavut samalla napsauttaen palasiksi. Perkaa härkäpavut. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat, valkosipulin kynsi ja chili.
Laita vahapavut, härkäpavut, sipuli, ja porkkana kattilaan ja kuullota öljyssä viitisen minuuttia. Koska tässä versiossa ei ole rasvaista lihaa, suosittelen käyttämään oliiviöljyä ja hieman totuttua runsaammin. Lisää valkosipuli, chili ja tomaattipyre ja jatka kuullottamista. Lisää punaviini ja anna alkoholin haihtua. Lisää tomaattimurska ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät reilusti. Mausta paprikajauheella, sellerisuolalla ja herkkutattijauheella. Jätä hiljalleen porisemaan.
Keitä keittoa 1,5 h tai kunnes vahapavut tuntuvat mukavan pehmeille. Tarkasta suola. Keitto on hyvää heti silleensä, mutta useiden muiden keittojen tapaan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti