Info

"Ruahoist ruokka" on varsinais-suomalainen, tietyin ehdoin avoin ja vapaa blogi, johon voi kuka tahaansa liittyä kirjoittajaksi. Blogi on saanut alkunsa Niittulan tilan asiakkaiden niin usein esittämistä kysymyksistä liittyen erikoisvihannesten käyttöön ruoanlaitossa. Miten tuoretta härkäpapua käytetään? Miten vahapapu eroaa taitepavusta? Miksi malabarin pinaatti hajoaa keitettäessä? Miten lehtikaalia voisi käyttää? Torimyynnissä kuulee asiakkailta sekä kysymykset että paljon hyviä vastauksia. Kysyjät ja vastaajat vaan kohtaavat kovin harvoin, siksi tämä blogi.

Jos pystyt todistamaan, että ruohoja voi tosiaan syödä ja haluat työstää omasta lempireseptistäsi blogikirjoituksen, lähetä sähköpostia osoitteeseen info@niittula.com, niin sinut kutsutaan kirjoittajaksi. Et tarvitse erityisiä tietokonetaitoja kirjoittaaksesi blogiin. Sinulla pitää olla gmail sähköpostiosoite ja ihan perustietokonetaidot. Tekstieditori, jolla teksti kirjoitetaan, on hyvin helppo käyttää: ryhdyt vain kirjoittamaan. Kuvat lisätään "Lisää kuva" toiminnolla siihen kohtaan tekstiä, missä kursori on hetkellä, jona toiminnon käynnistät.  Kun sinulle on annettu kirjoitusoikeus, voit kirjautua palveluun osoitteessa www.blogger.com. Keskeneräistä kirjoitusta ei tarvitse julkaista, voit työstää tekstiäsi viikkojenkin ajan ja julkaista sen sitten, kun olet siihen tyytyväinen. Jos tulet toisiin ajatuksiin, etkä haluakaan jakaa reseptiäsi, kenenkään ei tarvitse tietää, että edes yritit.

Täytyy myöntää, että ruohot ajatellaan tässä nyt aika laajasti. Mikä tahaansa kasvis, vihannes, marja, hedelmä, sieni, levä tai muu kasvikunnan tai sitä lähellä oleva tuote ajatellaan ruohona. Joten jokin uusi ja virkistävä tapa syödä se "puoli kiloa päivässä" olisi tässä nyt hakusessa. Reseptin ei tarvitse olla kasvisruoka, kunhan siinä esitetään maukas ja kokeilemisen arvoinen tapa käyttää kasviksia ruoanlaitossa. Blogiin kaivataan kirjoituksia niin tutuista kotimaisista kasviksista kuin vähän oudoimmistakin erikoisuuksista. Ja resepti voi olla ihan perusresepti, josta ilmenee, miten kyseistä raaka-ainetta voi käyttää. Toivomus olisi kuitenkin, että ainakin osa kasviksista olisivat sellaisia, että sitä pystyy kasvattamaan myös Suomessa.

Hyvä blogikirjotus on aina enemmän kuin pelkkä resepti. Voit halutessasi käyttää hyväksesi seuraavia vinkkejä.
  • Sinun ei tarvitse välttämättä kertoa itsestäsi paljoakaan. Tietysti sukupuoli, etninen tausta ja ikä saattaisivat kiinnostaa lukijaa, mutta voit olettaa, että lukijat ovat kiinnostuneita eniten vihanneksista, joten pidä ruoka pääosissa.
  • Lukijoita kiinnostaa, mistä reseptisi on lähtöisin. Onko se aasialaista alkuperää tai kenties savolaisen isoäitisi peruja? Opitko sen meksikolaiselta vaihto-opiskelijalta vai luitko vain viime viikolla sanomalehdestä? Millaisia muutoksia olet alkuperäiseen reseptiin tehnyt?
  • Pyri otsikoimaan kirjoituksesi reseptin mukaan. Jos kyseessä on pannukakku, jossa käytetään pinaattia, nimeä se mielummin "pinaattipannukakuksi" kuin "Mirjamin juhlapannariksi". Voit lisätä jälkimmäisen nimen aina reseptisi alkuun. Bloggerissa ei ole hyviä hakutoimintoja, joten täsmällinen otsikointi on tärkeää.
  • Kirjoituksesi voi olla tarina yhdestä kokkaushetkestä, joka etenee kuvin kohti lopputulosta. Voit myös kuvata pelkän lopputuloksen ja kuvata prosessin sanallisesti. Jos sinulla ei ole hyvää kameraa tai tarvitset apua valokuvauksessa, kysy apua vaikka naapurin tytöltä tai pojalta. Voit liittää mukaan myös kuvia raaka-aineista.
  • Hyppysellinen henkilökohtaista antaa reseptiin kuin reseptiin säväyksen. "Teen tätä chili-muhennosta aina syksyisin, kun ulkona on kylmä viima ja varpaita paleltaa." "Kesäporkkanoiden naateista tuleva tuoksu tuo mieleeni äidin ja ahertamisen kasvimaalla."
Kirjoittajana sitoudut seuraaviin sääntöihin:
  • Blogiin ei saa kirjoittaa mitään hyvän tavan vastaista tai loukkaavaa. Tämä voi aiheuttaa tekstisi poistamisen ja kirjoitusoikeuksien menettämisen.
  • Annat luvan ylläpitäjälle toimittaa tekstiäsi: toimittaminen voi tarkoittaa tekstin muodon selkeyttämistä tai muuta muokkausta, tekstisi ajatukseen tai henkeen ei koskaan kajota. Tekstiisi voidaan liittää jälkikäteen myös kuvia tai liittämiäsi kuvia voidaan korjailla kuvankäsittelyllä esimerkiksi värien tai rajauksen suhteen. Tekstisi voidaan myös liittää osaksi jotain toista samaa aihetta käsittelevää tekstiä. Kunnioitamme kuitenkin aina oikeuttasi tuotokseesi ja nimesi tai nimimerkkisi mainitaan aina tekijänä.
  • Vastaat, että julkaisemasi aineisto on sinun itsesi tekemää tai että sinulla on lupa julkaista aineisto internetissä. Et saa esimerkiksi kopioida toisten ottamia kuvia ja liittää niitä kirjoituksiin, koska loukkaat silloin tekijänoikeuksia. Et saa myöskään kopioida toisen kirjoittamaa tekstiä. Epäilys kolmannen osapuolen oikeuksien loukkaamiseen johtaa aina tekstisi poistamiseen blogista. Reseptit eivät ole koskaan tekijänoikeuksilla suojattuja, joten voit kopioida huoletta niitä miten paljon ja mistä haluat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti