maanantai 19. elokuuta 2013

Keitto vahapavuista

Papujen viljelijänä kuulee usein kysymyksen: miten nuo vihreät, violetit ja keltaiset pavut eroavat toisistaan. Ja vastaukseni on aina sama: "Vihreä ja violetti ovat käytännössä sama asia, mutta tämä keltainen kestää paremmin kypsennystä." Keltaiset vahapavut kelpaavat käytettäviksi samalla tavalla kuin tavallisemmat pavutkin, mutta niiden todellinen luonne tulee esille pitkään kypsennettävissä ruoissa. Jos tähän etelä-eurooppalaiseen keittoon laittaisi vihreitä papuja, olisivat ne hajonneet mössöksi kauan ennen ruoan valmistumista. Tämän ruoan tein lauantai-iltana, kun toripäivä oli päätöksessä ja minulla oli jäänyt joitain vahapapuja myymättä. Ja hyvä niin, saa viljelijäkin osansa.

Kyseessä ei ole oikeastaan tarkka resepti, vaan torilla kroatialaiselta ystävältä kuultu valmistusperiaate. Keiton tärkein raaka-aine on vahapapu, niitä ei voi jättää pois. Muut tärkeät aineet ovat sipuli, porkkana, tomaatti ja paprikajauhe. Loppu voi olla omaa sovellusta. Mukaan voi laittaa lihaa, muita papuja ja mausteita maun mukaan. Reseptin antajan mielestä lihaa ei tarvita, mutta perheen miespuoliset jäsenet kuulemma pitävät enemmän lihaversiosta.


Kuva: Tätä papukeittoa voisi kutsua myös muhennokseksi tai padaksi. Tämä on keiton viimeinen annos ja kuten näkyy, keiton liemi häviää kattilasta ensimmäisenä, niin maukasta se on. Tai sitten laitoin vettä keittoon vain liian vähän. Edessä raakoja vahapapuja nähtäväksi niille, jotka eivät kyseisestä vihanneksesta ole kuulleet. Kuvan versiossa on mukana kanaa, reseptistä se puuttuu.
 

Tarhurin tuhti keitto vaha- ja härkäpavuista  

(reseptissä annetut määrät ovat viitteellisiä)

400 g vahapapuja
100 g tuoreita riivittyjä härkäpapuja (tuleentuneen puoleisia)
2 pientä sipulia
2 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
1 chilipaprika
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
1 tölkki tomaattimurskaa
(savustettua) paprikajauhetta
sellerisuolaa
kuivattua herkkutattia jauheena
suolaa
öljyä paistamiseen
vettä

Perkaa vahapavuista kannat pois ja pätki pavut samalla napsauttaen palasiksi. Perkaa härkäpavut. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat, valkosipulin kynsi ja chili.

Laita vahapavut, härkäpavut, sipuli, ja porkkana kattilaan ja kuullota öljyssä viitisen minuuttia. Koska tässä versiossa ei ole rasvaista lihaa, suosittelen käyttämään oliiviöljyä ja hieman totuttua runsaammin.  Lisää valkosipuli, chili ja tomaattipyre ja jatka kuullottamista. Lisää punaviini ja anna alkoholin haihtua. Lisää tomaattimurska ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät reilusti. Mausta paprikajauheella, sellerisuolalla ja herkkutattijauheella. Jätä hiljalleen porisemaan.

Keitä keittoa 1,5 h tai kunnes vahapavut tuntuvat mukavan pehmeille. Tarkasta suola. Keitto on hyvää heti silleensä, mutta useiden muiden keittojen tapaan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti