lauantai 24. elokuuta 2013

Amarantti/jättisavikka-katkarapuhöystö

Täsmäisku Turun torille ja Niittulan tontille torstaisin ja lauantaisin kerryttää yllättäviä aineksia jääkaappiin.

Ihmeellisimpiä ostaa ihastuksissaan ja miettii vasta myöhemmin, mitä niistä valmistaisi. Niin syntyi tämä resepti. Kun on aikansa taivastellut amarantin ja jättisavikan vaikuttavia aniliininpuna-vihreäsävyjä esteettisenä kokemuksena, alkaa päässä kihitä innostus saada nuo ihastuttavat kasvikset kitusiinsa jossain muodossa.

Hienoinen kypsennys tekee terää kasvikselle kuin kasvikselle ainakin ruoansulatuksen mielestä, siis salaattivihanneksia lukuunottamatta, joten katson, että nuo raakana kauniit, mutta maultaan vienosti kitkerät lehtivihannekset kannattaa kesyttää pannulla.

Vesan vihreää ja äyriäisen pyrstöä

  • Niittulan tilan pussukka amarantinlehtiä tai jättisavikan lehtiä (luomusti viljellyt punajuuren, porkkanan tai retiisin naatit kelpaavat myös)
  • Pussillinen suuria pakastekatkarapuja. Anna sulaa jääkaapissa puolisen vuorokautta ennen valmistusta.
  • Paahdettuja cashewpähkinöitä. Tai pinjansiemeniä.  Paahda ne valmiiksi ennen kuin alat kokata.
  • 1 luomusitruuna -  sen mehu ja kuori
  • Muutama valkosipulin kynsi (2 isoa tai 4 pientä)
  • Palanen tuoretta tai kuivattua punaista chiliä
  • Sormisuolaa
  • Oliiviöljyä

Perusasioiden ääreltä liikkeelle: Paksupohjaiselle pannulle oliiviöljyä, liesi maltilliselle keskilämmölle. Kun öljy on kuumennut hiukan (ei saa polttaa!), lisätään pyhä kolminaisuus: Valkosipulisilppu, chili ja suikaloitu ja silputtu luomusitruunankuori (suosittelen sitrusrautaa - sillä saa kuoren irtoamaan kätevästi ja niin, ettei kuoren alla olevaa kitkerää ja mössöistä valkoista osaa tule mukaan). Kuullotetaan minuutti, kaksi, öljyssä koko ajan liikutellen. Ei ruskisteta, ei kärvennetä.


Kun pannulta nousee jumalaista sitruunan ja valkosipulin tuoksua, ja ne ovat saaneet  aavistuksen kullankeltaista väriä, lisätään viherainekset. Ne voivat olla otsikossa mainittua amarantinlehteä tai jättisavikkaa, mutta käypäisiä ovat myös useiden vihannesten syömäkelpoiset naatit. Jatketaan ainesten liikuttelua. Viheraines alkaa pehmentyä, ja ennen kuin siitä irronnut kosteus on haihtunut kokonaan, lisätään pannulle sitruunamehu. Liikutellaan vielä hetki ja lisätään kuivalla valurautapannulla jo aiemmin hellävaroen paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet. Seuraavan hetken jälkeen lisätään sulatetut, valutetut katkaravut. On tärkeää, että ne ovat sulaneet, sillä jos niitä sulattelee kuumalla pannulla, ne ehtivät nesteen haihtuessa kypsyä kuiviksi käppänöiksi. Mehevä ravun olla pitää!


Tärkkelysannokseksi höystön pirteän ja pähkinäisen maun kanssa sopii esim. keitetty kuskus.
Nautinnon täydellistää hyvä roseeviini - sopii hienosti myös annoksen väreihin. Valkoviini käy myös.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti